Hoe werkt videosollicitatie precies?
Een videosollicitatie is een prima manier om jezelf voor te stellen aan je toekomstige werkgever. Dus hoe maak je zo’n video?
Het wordt steeds gewoner om aan je sollicitatie een video toe te voegen. Weliswaar zijn er momenteel veel banen beschikbaar, maar wil je absoluut die ene topjob, dan moet je nog steeds je best doen. Bijvoorbeeld door een creatieve videosollicitatie te maken, waardoor je gelijk opvalt tussen al die geschreven brieven, motivaties en cv’s.
Wat is een videosollicitatie?
Het is een kort filmpje waarin je iets over jezelf vertelt en enkele sterke punten opsomt. Een videosollicitatie is een heel persoonlijke manier om jezelf voor te stellen. Het is een motivatievideo waarin je vertelt waarom jij bij uitstek geschikt bent voor die baan, en waarom je die zo graag wilt hebben.
Soms kan een videosollicitatie ook een gesprek op afstand zijn, bijvoorbeeld via Skype of FaceTime. Steeds meer bedrijven voeren zo hun oriënterende interviews om een eerste selectie van kandidaten te maken.
Wat is een videosollicitatie níét?
Een video is géén vervanging voor een sollicitatiegesprek. Zelfs de meest hi-tech werkgever wil vaak persoonlijk kennismaken voordat hij jou de job aanbiedt. Een videosollicitatie is vooral bedoeld om een werkgever een goede eerste indruk te geven, zodat deze je uitnodigt voor een gesprek.
Waarom een videosollicitatie?
Wie een videosollicitatie stuurt kan net dat streepje voor hebben bij een potentiële werkgever. Waarom? Omdat het persoonlijker is dan de sollicitatiebrieven en -mails waarmee werkgevers al worden overstelpt. Sollicitaties op video worden steeds populairder maar zijn nog geen gemeengoed, zodat je gelijk boven de ‘stapel’ uitsteekt. Met een videosollicitatie profileer je jezelf als iemand die bereid is dat stapje extra te doen om iets te bereiken, en bovendien een beetje tech-savvy is.
Een sollicitatie video maken, hoe doe je dat?
Kies eerst de vorm. Je kunt in een monoloog iets over jezelf vertellen, maar het is leuker om het creatiever en speelser aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan een interview met jezelf, waarin je via een korte tekstregel steeds een onderwerp in beeld brengt, zoals ‘ervaring’ of ‘passie’, en daarover dan iets vertelt.
Hoe je het ook aanpakt, je presentatie is net zo cruciaal als in een face-to-face-gesprek. Dus let op: kleding die bij de werkgever past, lichaamshouding (rechtop zitten!), een ontspannen glimlach, en een neutrale omgeving zonder storende bijgeluiden of visuele afleiding.
Videosollicitatie: tips
Zelfs in dit vloggertijdperk zijn de meeste mensen niet gewend om voor de camera te verschijnen. En al helemaal niet om daar een baan mee te scoren. Let vooral op de volgende zaken:
– Maak je video professioneel zonder dat het een ‘commercial’ wordt. Je moet vooral jezelf blijven;
– Niet alleen de beeldkwaliteit moet scherp zijn, hetzelfde geldt voor het geluid. Zorg dat je verstaanbaar bent;
– Probeer niet te compleet te zijn. Je belangrijkste opleidingen, werkervaringen, eigenschappen en persoonlijke kwaliteiten mogen erin zitten, maar maak er geen overvolle opsomming van. Kies niet meer dan drie onderwerpen;
– Let op je presentatie, oftewel: lichaamshouding, kleding, verzorgd uiterlijk;
– Hou het kort, krachtig en to the point. In maximaal 2 minuten moet je jezelf kunnen verkopen.
Sollicitatie video professioneel laten maken?
Een belangrijke overweging is: zelf doen of laten maken? Met een smartphone schiet iedereen makkelijk zelf een video, en ook met de software van iMovie of Final Cut kom je een heel eind. Maar als je daar niet zo handig in bent, dan kun je beter een professional inhuren. Het gaat tenslotte om je toekomst. Oftewel: doe het goed of doe het niet.
Videosollicitatie voorbeeld
Op YouTube vind je veel tips om je eigen sollicitatievideo te maken, inclusief voorbeelden.
laat een bericht achter