Preloader

Laden

image

Gemotiveerd blijven na een afwijzing?

Hoe blijf je gemotiveerd na een afwijzing op jouw sollicitatie?

Solliciteer je al een tijdje, maar helaas zonder effect? Dan is het een kunst om niet moedeloos te raken bij het vinden van de juiste baan. Hoe blijf je gemotiveerd en positief als je afwijzing na afwijzing ontvangt?

1.      Geef de moed niet op!

Hoe ver jouw droombaan ook van je af lijkt, geef het solliciteren niet op! Afwijzingen zijn helaas vaker regel dan uitzondering, en ja – het hoort er dus bij. Weer een afwijzing binnen? Je mag hier best van balen, maar pak de draad gauw weer op en houd moed dat ook jij écht een baan kunt vinden – als je maar volhoudt! Onthoud goed dat elke afwijzing je veerkrachtiger en sterker maakt.

2.      Vraag naar de reden van jouw afwijzing

Hoe vervelend ook; veel bedrijven sturen een automatisch antwoord bij een afwijzing. Als het je niet duidelijk is waarom je bent afgewezen, kun je dat gewoon vragen. “Ik zou het fijn vinden om te weten waarom ik niet ben geselecteerd voor de functie” of juist gericht: “Heeft u tips voor mijn cv of sollicitatiebrief?” of: “Wat had ik moeten doen om wel kans te kunnen maken op de functie?” Als je weet waarom je wordt afgewezen, kun je hier de volgende keer rekening mee houden.

3.      Concentreer je op jouw talenten

Waar ben je goed in? Wat zeggen je (ex-)collega’s of voormalig leidinggevenden over jou? Waar ligt jouw kracht? Blijf geloven in jezelf en in je kunnen en vat een afwijzing niet op als een persoonlijke afwijzing, maar als een leermoment en extra ervaring. Door je te focussen op jouw sterke punten, word je automatisch zelfverzekerder, positiever en gemotiveerder.

4.      Blijf jezelf ontwikkelen

Als je zonder werk zit, betekent dat niet dat je niet op de hoogte kunt blijven van wat er in jouw vakgebied gebeurt. Leesboeken over jouw vakgebied, doe een paar uur in de week vrijwilligerswerk of zoek op het internet naar goedkope of zelfs gratis cursussen. Hierdoor blijf je op de hoogte en laat je zien dat je gemotiveerd en enthousiast bent! Het staat ook uitstekend op jouw cv. Je kunt ook in gesprekken vermelden dat je jezelf blijft ontwikkelen door boeken te lezen, web seminars of cursussen te volgen. De werkgever is gegarandeerd onder de indruk.

5.      Blijf vooral solliciteren

Blijf om je heen kijken, vraag mensen om je heen of ze om hun heen willen kijken, zet je cv in een database en vraag je vrienden op social media om vacaturetips. Noteer bedrijven die jou interessant lijken om te werken en houd in de gaten of ze vacatures open hebben staan. Is dat niet het geval? Dan kun je ook een open sollicitatiebrief sturen. Benieuwd hoe je enthousiast overkomt? Blijf sollicitaties versturen: je wordt er vanzelf handiger in. Hoe vaker je solliciteert, hoe groter de kans op een uitnodiging voor gesprek!

6.      Cursus

Diverse instanties en organisaties bieden sollicitatiecursussen aan. Informeer eens naar de mogelijkheden en leg je situatie uit. Misschien is zo’n cursus nét wat je nodig hebt. Baat het niet, dan schaadt het niet, toch? En mocht je het over een heel andere boeg willen gooien, dan kun je ook een gesprek met een loopbaanadviseur aanvragen, die jou meer kan vertellen over eventuele bij- of omscholing.

laat een bericht achter


Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uploading