Preloader

Laden

image

9 belangrijke aspecten om te overwegen bij een nieuwe baan

Gefeliciteerd! Je heb een aanbieding gekregen voor een nieuwe baan. De sollicitaties gingen goed en ook voor de technische test ben je geslaagd. Het contract heb je inmiddels in je mailbox en er hoeft alleen nog een datum geprikt te worden om te tekenen. Maar.. je kan het niet helpen dat ergens in je hoofd een stem van twijfel klinkt of je wel de juiste beslissing maakt.

Laat ik voorop stellen dat twijfel niet meer dan normaal is bij het maken van zo’n belangrijke beslissing. De beslissing die je op het punt staat te maken zal immers bepalen hoe je gemiddeld 40 uur van je week doorbrengt. Daarbij voelt de mens van nature altijd een spanning bij verandering zeker wanneer dit betekent dat we uit onze comfort zone stappen. Tenslotte breng je een groot deel van je tijd werkend door en heeft een verandering grote impact op je leven. Het is daarom belangrijk om na te gaan of je baan in een aantal belangrijke behoeften tegemoet komt.

De onderstaande punten zijn een opsomming van een aantal van deze punten die regelmatig voorbij komen. Uiteraard verschilt het belang van ieder punt per persoon. Zo zal de een meer waarde hechten aan de manier van werken en de ander vindt het belangrijker dat hij of zij een bepaald salaris ontvangt. Het is in ieder geval goed om ze eens één voor één door te lopen en zo een beter beeld te krijgen bij de vraag of je de juiste keuze maakt voor die nieuwe baan.

  1. Bedrijfscultuur

Bedrijfscultuur wordt vaak omschreven in termen als informeel, korte lijnen, open deuren, toegankelijk, gezellig, sociaal etc, maar uiteindelijk gaat het erom dat je ergens binnenkomt en het gevoel krijgt je er thuis te voelen. Probeer hierbij vooral naar je onderbuikgevoel te luisteren. Voelde het aangenaam toen je aan het wachten was voor je gesprek? Waren de mensen die je zag vriendelijk? Hoe zag de inrichting eruit? Hoe waren de mensen gekleed (nette bloezen en glad geschoren gezichten of liepen ze er meer casual bij)? Waren het jonge mensen, ouderen mensen, energiek of misschien wat meer ingetogen? Werkt men in een open kantoor of is de werkruimte opgedeeld in verschillende kamers? Zag het er netjes uit of was het wat aan de rommelige kant? Was er een ‘speelhoek’ (voetbaltafel, tafeltennis, spelcomputer) of was het allemaal zakelijk en functioneel ingericht? Het kan hierbij helpen om jezelf voor te stellen hoe het zou zijn om binnen dit bedrijf te werken en je af te vragen of je geheel jezelf kan zijn zonder dat je denkt vreemd aangekeken te worden.

  1. Baas en collega’s

Je baas en collega’s bepalen uiteraard de cultuur binnen het bedrijf maar het kan goed zijn om er toch wat specifieker naar te kijken. Vraag jezelf bijvoorbeeld af of je na de gesprekken de indruk had dat je het goed kon vinden met je mogelijk nieuwe baas en collega. Was er een ‘klik’ in het gesprek en heb je er een prettig gevoel aan overgehouden? Denk je dat je voldoende steun kunt krijgen van je collega’s wanneer je dat nodig hebt? Hebben jullie gemeenschappelijke interesses en waardes (denk hierbij bijvoorbeeld aan onderwerpen als technologie of bijvoorbeeld de vraag hoeveel waarde ze hechten aan de kwaliteit van code)? Maar vraag je ook af of het bedrijf voor jou voldoende mede-programmeurs heeft en of er genoeg senioriteit aanwezig is waar je nog van kan leren of mee kan sparren?

  1. Wat wordt er van je verwacht

Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand aangenomen wordt met een andere verwachting dan dat de persoon in kwestie waar kon maken. Vraag jezelf daarom eerlijk af wat hun verwachtingen zijn van jou en in hoeverre dit past bij wat je zoekt en wat je waar kunt maken. In hoeverre wordt er bijvoorbeeld van je verwacht dat je pro-actief bent en met ideeën komt terwijl je persoonlijkheid misschien meer introvert is?

  1. Manier van werken

Gaat je voorkeur meer uit naar telkens afwisselende projecten/klanten of ben je meer iemand die zich graag helemaal verdiept in een bepaald (complex) software systeem om dit constant uit te bouwen, verbeteren en te perfectioneren? Kun je je prima vinden in een meer traditionele manier van software ontwikkeling of wil je graag binnen een Agile omgeving werken? Wil je graag op één plek werken of vind je het juist leuk om om de zoveel maanden ergens anders te werken?

  1. Reistijd/ thuiswerk mogelijkheden

Reistijd is voor een behoorlijk deel van de sollicitanten een belangrijke reden om in de eerste instantie op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Eén jaar lang 1,5 tot 2 uur reizen per dag houden de meeste mensen misschien nog wel vol. Maar zeker wanneer de uitdaging van een nieuwe werkgever op den duur afneemt zal een lange reistijd (en files) steeds meer een ongemak blijken waar je ieder dag weer tegenaan loopt. Ga daarom voor jezelf na hoeveel tijd je per dag kwijt bent om van deur tot deur te reizen. Ga hierbij met je gedachte naar de toekomst en vraag jezelf af hoe je tegen deze reistijd aankijkt wanneer je dit werk 3 of 5 jaar doet en het nieuwe er vanaf is? Belangrijke vragen hierbij kunnen zijn of je met OV moet/kunt reizen en of je afhankelijk bent van file gevoelige wegen? Zeker bij dit laatste punt is het tevens goed om er vanuit te gaan dat het in Nederland niet altijd mooi weer is. Sommige werkgevers bieden daarentegen ook de mogelijkheid om één of meerdere dagen per week thuis te werken.

  1. Carrièrepad / ambitie

Waar zie je jezelf over 5 of over 10 jaar? Wil je gewoonweg graag blijven doen wat je nu doet maar wel groeien in kennis en ervaring of wil je misschien liever meer richting een management/ leidinggevende rol groeien? In hoeverre zijn deze mogelijkheden aanwezig bij je nieuwe werkgever?

  1. Courantheid van kennis

Dit is een veelvoudig onderschat aspect bij het maken van een keuze voor een nieuwe werkgever met behoorlijke consequenties. De oorzaak hiervan ligt voor een deel in het feit dat de effecten van de kennis die je opdoet bij een werkgever vaak pas jaren later tot uiting komen. In sommige gevallen kan het dan zelfs al te laat zijn. Wat dat betreft straft de arbeidsmarkt stilstand van kennis en ervaring zonder enige medelijden af door jou een steeds beperktere keuze aan potentiële werkgevers te geven. Zo zal iemand die alleen maar ervaring heeft met VB.NET en desktop applicaties over de afgelopen jaren een stuk minder keuzes hebben in potentiële werkgevers dan iemand die veel ervaring heeft met C# en moderne web technieken. Zeker wanneer iemand op hogere leeftijd komt kan dit zelfs betekenen dat deze persoon niet meer aan een nieuwe baan komt. Een belangrijk aspect bij je keuze voor nieuwe baan is dan ook de vraag met welke technieken je komt te werken, of het bedrijf mee gaat met nieuwe ontwikkelingen en in hoeverre deze technieken aansluiten op de vraag van de arbeidsmarkt?

  1. Toekomstperspectief werkgever

Een ander niet te onderschatten aspect is de vraag in hoeverre het bedrijf stabiel is en of het ook in de toekomst bestaansrecht heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bedrijf dat een product ontwikkeld waarvan je het vermoeden hebt dat dit het op termijn niet gaat redden met concurrerende producten. Of een organisatie die met name leeft van klanten die ze al jaren hebben en er bijna geen nieuwe klanten meer bij krijgt. Ook kan het zijn dat een softwarepakket waar je al jaren aan gewerkt hebt op termijn vervangen wordt door een pakket van een externe partij. Allemaal zaken die kunnen betekenen dat je in de toekomst wellicht noodgedwongen weer op zoek moet naar een nieuwe baan.

  1. Beloning/ salaris

Tot slot is er natuurlijk altijd nog de beloning/ salaris die je voor je werk krijgt. Hierbij is het vooral de vraag: hoe belangrijk is dit voor jou? Ben je iemand die prima rond kan komen van bijvoorbeeld € 100 to 3.000,- bruto per maand en vind je het belangrijker dat het werk leuk is dan dat je een salarisverhoging krijgt of hecht je meer waarde aan een hoger salaris en spelen andere factoren een ondergeschikte rol hieraan? Het is natuurlijk nooit zo zwart wit, maar voor de een zal leuk werk bijvoorbeeld rechtvaardigen om niet in salaris te groeien of misschien zelfs een stapje achteruit te gaan. Voor een ander is het absoluut een voorwaarden om te groeien in salaris, zelfs wanneer dit betekent dat de baan niet helemaal aansluit op de overige wensen. Een belangrijk punt hierbij is je huidige salaris. Heb je jarenlang een minimum salaris gekregen zonder enige loonsverhoging, dan zal dit aspect een belangrijkere rol spelen dan wanneer je al een bovengemiddeld marktconform salaris verdiend. Ook is het van belang om deze vraag in de context te zien van wat je kunt leren binnen een organisatie. Stel bijvoorbeeld dat je nog maar weinig ervaring hebt met Web development en je wilt hier graag meer ervaring in opdoen, dan kan het beslist verstandig zijn om tijdelijk een stapje terug te nemen wanneer je nieuwe werkgever je deze mogelijkheid biedt. Tenslotte is dit een investering in je toekomst waarmee je je kennis actualiseert en weer meer laat aansluiten met de vraag in de arbeidsmarkt. Een ander aspect om hier in mee te nemen is de vraag in hoeverre je nog kunt groeien qua salaris en op welke termijn. Zo is het natuurlijk minder erg om tijdelijk 200 euro in te leveren wanneer je binnen 2 jaar 600 euro kan stijgen in salaris.

laat een bericht achter


Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uploading