Preloader

Laden

Sector werkt aan protocol 1,5 meter- uit

De Taskforce Arbeid van de crisisorganisatie Corona Tuinbouw stelt een protocol veilig werken, reizen en wonen in de land- en tuinbouwsector op. Daarin staat de praktische uitwerking van hoe werkgevers en werknemers met de 1,5 meter regel afstand om kunnen gaan.

Het protocol wordt gemaakt door werkgevers- en werknemersorganisaties en Stigas. Hierin komt de praktische uitvoering te staan van de 1,5 meter afstand regel voor de gehele sector. Details worden voorgelegd en afgestemd met de regelmakers want over regels moet snel duidelijkheid komen zowel voor werkgevers, werknemers als voor handhavers.

Snel duidelijkheid

In het protocol zal bijvoorbeeld duidelijk worden hoe het moet met groepsvervoer van seizoenmedewerkers. En over over afscherming tussen mensen op diverse werkplekken en bijvoorbeeld plantmachines, wat mag wel en wat mag niet?”

De basisafspraak is dat er áltijd anderhalve meter afstand moet worden gehouden als men niet tot één huishouden behoort. Daarin geldt ook een stuk eigen verantwoording zowel op de werkvloer, in de huisvesting van arbeidsmigranten als ook tijdens het vervoer van medewerkers.

Denken in oplossingen

Mensen mogen alleen dichter op elkaar zijn als er bijvoorbeeld een (doorzichtige) wand tussen hen staat. Soms laten werkgevers minder mensen aan machines staan met betreffende concessies aan de capaciteit van machines. Sommigen laten medewerkers bijvoorbeeld in twee ploegen werken. De Nederlandse overheid heeft bepaald dat werkgevers werktijden mogen aanpassen.

Meer info:

laat een bericht achter


Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *