Preloader

Laden

Nieuwe lockdowns treffen de Sierteelt

In Nederland is de lockdown een feit en Duitsland is ook aan de beurt. Niet-essentiële winkels zijn dicht, maar bloemenverkoop buiten blijft toegestaan. De sluiting duurt hier tot 19 januari, in Duitsland tot 10 januari 2021.

Maandag ontstond een dip in de vraag en de prijzen op de veiling en ook dinsdag bleef de vraag achter, maar omdat verkoop nog mogelijk is viel de handel niet helemaal weg, zoals dat in maart gebeurde. Veiling Royal FloraHolland volgt de situatie op de voet en besluit over eventuele maatregelen, als duidelijk is wat er precies in Duitsland gebeurt. Duitsland is goed voor 27 procent van de bloemenexport en 26 procent van de planten gaat naar het buurland. Maandag was wel al duidelijk dat in Duitsland een strenge lockdown geldt tot minimaal 10 januari 2021. Kerstboomverkooppunten zijn uitgezonderd.

Contactloos

Op de site van de veiling is te lezen dat er voor de deelstaat NordRhein-Westfalen al duidelijkheid is over de verkoop van bloemen en planten. Verkooppunten van bederfelijke goederen mogen open blijven. Bloemen en planten vallen daar onder, dus blijven bloemisten en tuincentra open. De groothandel blijft ook in bedrijf. Bouwmarkten gaan wellicht dicht voor particulieren. Online verkoop blijft net als voor andere winkels mogelijk, mits afhalen van goederen contactloos kan.

Broeierij

De lockdown valt ongelukkig voor de broeiers en bol-op-potkwekers die mikken op de afzet voor de kerst. Voorzitter Henk Westerhof van Anthos verwacht dat de schade meevalt voor de broeierij, omdat dat seizoen in januari pas echt van start gaat. Droogverkoop lijdt nauwelijks onder de sluiting. “De meeste bollen zijn al verkocht en in de tuincentra staan nu vooral kerstspullen in plaats van bollen.” 

Winkelcentra dicht

In Italië geldt een lockdown voor rode regio’s. Daar zijn alle niet-essentiële winkels dicht. Bloemisten zijn in de regel nog open, met uitzondering van vestigingen in winkelcentra. Die zijn in het weekeinde gesloten. Reizen tussen regio’s zonder noodzakelijke reden zijn verboden tussen 21 december en 6 januari. In Israël dreigt ook een nieuwe lockdown, staat op de RFH-site.

laat een bericht achter


Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *