Preloader

Laden

image

Minder plastic afval in de sierteeltketen

Als marktleider in transportverpakkingen heeft Royal FloraHolland een verantwoordelijkheid in het terugdringen van afval, waaronder plastic. Daarom ondertekenden zij samen met 85 andere toonaangevende bedrijven en organisaties het Plastic Pact NL. COO Yme Pasma vertelt hoe de sierteeltsector kan verduurzamen met transport- en productverpakkingen. Het Plastic Pact NL heeft met name als doel om de milieueffecten van eenmalig gebruik van plastic verpakkingen zoveel mogelijk terug te dringen. Het heeft voor 2025 vier concrete doelen gesteld: 20% minder materiaal voor eenmalige trays (of minder gebruik), nieuwe trays bestaan uit minimaal 35% gerecycled plastic, 70% van de trays komt terug via recycling en 100% is recyclebaar.

“Twee van die doelstellingen halen we al”, zegt Yme. “We gebruiken 100% recyclebaar materiaal en in nieuwe eenmalige fusten zit al 90% gerecyclede plastic. Van nieuwe eenmalige trays wordt al 50% gerecycled. Die 70% recycling halen we wel. De eerste doelstelling, 20% minder materiaal voor eenmalige trays gebruiken, is het meest uitdagend.”

Fustpoolsystemen
Yme vertelt: “Bij bloemen is bijna 95% van de transportverpakkingen meermalig, bij planten nog geen 10%. Dat is zo gegroeid en moeilijk te veranderen. Plantenvervoer in meermalige trays heeft eigen uitdagingen en die moet je eerst oplossen.”

Nadenken over plek in de keten
“De sierteeltsector kan verder verduurzamen door na te denken over verpakkingen”, vervolgt Yme. “Elke kweker en handelaar heeft een eigen verantwoordelijkheid, ook voor productverpakkingen. Waarom zitten er hoezen om chrysanten als een inkopende boekettenmaker die er in de box direct afhaalt? In onderlinge afstemming is veel mogelijk.”

Een praktijkvoorbeeld
Orchideeënkwekerij Bamboo Orchid levert planten uitsluitend nog milieuvriendelijk verpakt, in papieren hoezen. En klanten krijgen alleen hoezen wanneer ze daar specifiek om vragen. Dan pakt het bedrijf de planten per tray in met papier en zet dat vast met duurzaam crêpetape waarvan de lijm biologisch afbreekbaar is. Het papier is composteerbaar (kan bij het GFT-afval) en FSC-gecertificeerd.

laat een bericht achter


Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uploading