Preloader

Laden

image

Arbeidsmarkt (Sierteelt)transport en logistiek herstelt verder – uitstroom pensioen loopt wel op

De arbeidsmarkt in de sector transport en logistiek toont verder herstel in het eerste kwartaal van 2021, meldt TLN op haar website. Zowel het aantal vacatures als het aantal werkgevers groeit, blijkt uit de laatste Sectormonitor van het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL).

Dat de arbeidsmarkt transport en logistiek verder herstelt heeft te maken met de gevolgen van de coronacrisis waardoor er in heel 2020 nog sprake was van omzetverlies is er begin 2021 weer sprake van omzetgroei in het goederenvervoer en de logistieke dienstverlening. Meer ondernemers geven aan dat zij in de komende drie maanden een toename van hun personeelsbestand verwachten. Wel loopt de uitstroom naar pensioen sterk op.

In de lift
STL: “De bewegingen in de economie en de sector transport en logistiek gaan bijna gelijk op. Ook onze bedrijfstak zit sinds begin dit jaar weer in de lift. In het eerste kwartaal 2021 was er een omzetgroei in het beroepsgoederenwegvervoer van +1,8% en in logistieke dienstverlening +4,5%Over heel 2020 is er sprake van omzetdaling in beide branches ten opzichte van 2019. Wel werd een aantal deelmarkten of typen vervoer minder geraakt door de crisis dan andere.”

Meer arbeidsmarktontwikkelingen uit de Sectormonitor:

  • Transportondernemers zijn per saldo positief over economisch klimaat en personeelssterkte: er zijn (begin Q2) meer ondernemers die komende 3 maanden een toename van hun personeelsbestand verwachten dan ondernemers die een afname verwachten (26,6% van transportondernemers verwacht een toename en 4,3% een afname).
  • Het aantal vacatures voor vrachtwagenchauffeurs is in mei en juni toegenomen. Ook voor andere werknemers, zoals logistiek medewerkers en koeriers is het aantal toegenomen. Er zijn circa 8.500 vacatures voor chauffeurs en 11.500 voor logistiek medewerkers in mei en juni.
  • Het aandeel beroepsgoederenvervoerders dat (begin Q2) een belemmering ervaart door personeelstekort neem toe ten opzichte van voorgaande kwartalen (23% begin Q2 tegen 15% begin Q1).

Bron: TLN

laat een bericht achter


Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uploading